Vanliga termer och dess förklaring



Då en hel del text blir fackspråk i den här bloggen kommer här en liten förklaring på ett par av de termer jag använder eller kommer att använda.


Abatis: Ett försvarsverk med långa pikar tillverkat av träpålar.



Abatis framför befästning (orginalfoto)

Anaconda Plan: Strategi utarbetad av general Winfield Scott. Planen gick ut på att nordstatarna skulle ta atlantkusten och Mississippifloden och "kväva" sydstatarna likt en boaorm.


Samtida teckning av "The Anaconda Plan"

Approach: En attacklinje bestående av diken som grävdes för att ge skydd åt trupper som skulle anfalla en befästning.


Artilleri:
Term för olika kanoner samt männen som skötte dem.



Nordstatsinfanteri (reenactment)

Bastion: En kilformad vinkel i ett försvarsverk, utformad för att försvararna skulle kunna beskjuta fienden även om de nådde muren.


Caisson:
En tvåhjulig hästdragen vagn som transorterade ammunition till artilleriet.


Karbin: Ett kortare, lättare och mer lättanvänt gevär som främst användes av kavalleriet.



Nordstatskavallerist med karbin (orginalfoto)

Cartridegbox: En liten ask utformad för att kunna rymma 40 krutladdningar för infanterisoldaterna.


Kavalleri: Soldater som slogs från hästryggen. Beväpningen bestod av pistoler, värjor och karbiner. Användes för attack samt spaning.


Kontramarch: Användes för att kontra fiendens rörelser och gick ut på att man marcherade i samma riktning som motståndaren för att undvika flankanfall.


Coupe de Main: En plötslig, snabb attack som användes för att snabbt ta över fiendens position.


Fint: Gick ut på att man attackerade fienden med en mindre styrka från ett håll och sedan överraskade dem med huvudstyrkans anfall från annat håll. Denna taktik var en av Robert E. Lee´s favoriter.


Flank: Truppens sidor. Den mesta sårbara positionen som båda sidor lade stor möda på att försöka skydda.


Grapeshot: En kanonprojektil med flera små metallkulor som hölls samman av järnringar och plattor. Mycket effektiv mot trupper på kort avstånd.


Gerilla: Litet band med krigare. Slogs ofta med "hit and run"-taktik och var helt oberoende av reguljära arméförband. Då de inte sågs som soldater avrättades de nästan alltid vid tillfångatagande.


Haversack: En tygpåse som bars med en rem över högra axeln så att den hängde på vänster sida.Man bar ofta personliga ägodelar samt dagsransoner med mat i dom.


Infanteri: Fotsoldater utrustade med musköter.


Jessie Scout: Nordstatskavallerist som klätt i sydstatsuniform för att infiltrera gerillaband som Mosby´s Rangers.


Minié ball: Konformad kula som gav mycket svåra skador på den som träffades med sönderslitna leder och krossade ben. Armar och ben som träffats fick nästan alltid amputeras.



Gamla minié balls som grävts upp på slagfälten

Parole of Honour: Krigsfångar som frigavs om de lovade att inte bära vapen eller ansluta sig till sin armé igen förrän en fånge på motståndarsidan frigetts. Det ansågs svekfullt att ansluta sig före en fiende på motståndarsidan frigetts.


Partisan rangers: Sydstatskavalleri som fått i uppdrag att utföra gerillauppdrag bakom fiendens linjer i små trupper.


Picket: Utkiksposert som bestod av utkommenderade soldater som fick varna om fienden närmade sig.

Skedaddle: Slang för att fly från striden. Innebar hårda straff men var inte ovanligt.


Skirmish (skärmsytling): Lätt strid mellan ett fåtal män, ofta pickets.


Sydstatspickets får fiendekontakt (reenactment)


Min nya uniformsjacka.


Som alla andra reenactors har jag självklart min egen uniform och utrustning. Sedan tidigare har jag använt mig av en för stor butternut-färgad shelljacket med blå infanteribeslag. Trots att sydstatarnas uniformer sällan passade soldaten som bar den kändes den alldeles för stor och därför valde jag att sy upp en efter mina mått. Jag var också sugen på någon annan färg än butternut och valde richmond grey, en mörkare variant än den klassiska kadettgrå.

I går kom ett efterlängtat paket från Milk Creek Mercantile Co som specialicerat sig på att tillverka kläder från inbördeskriget. Paketet innehöll en måttsydd shelljacket mod. richmond grey type II samt en cap-box, dvs den läderficka i vilket soldaterna förvarade tändhattarna till musköterna (saknade en sådan sedan tidigare).



Uniformen är av den typ som användes flitigt av Army of Northern Virginia mellan 1862-1864. Den består av handvävd bomull 20 oz samt 9-stycken CSA knappar av mässing. Den satt fint på mig och enda lilla jag hade att anmärka på var att sömmarna är maskinsydda vilket ger ett litet farb-aktigt intryck.


Närbild på materialet och knapparna.


Min nya shelljacket.


Original richmond grey type II shelljacket
buren av William Ramsey, 17th Va. Infantry


The Angel of Marye´s Heights


En av mina favorithistorier från inbördeskriget är en historia om medmänsklighet. Huvudpersonen i den kom att kallas "The Angel of Marye´s Heights" av båda sidor.

Richard Rowland Kirkland
föddes 1843 i Flat Rock, South Carolina. Han tog som 18-åring värvning i Company E i 2nd South Carolina Volunteers men flyttade efter ett års tjänstgöring över till Company G där han befodrades till sergant.
I december 1862 var den unge serganten redan veteran efter deltagande i 1:st Manssas, Savage Station, Maryland Heights och Antietam.


Richard Rowland Kirkland innan mönstringen 1861

Under striden vid Fredericksburg. 13 december 1862 var Kirklands kompani ett av många som formerat bakom stenmuren vid Marye´s Heights. I skydd av den brösthöga muren nergjorde de kompani efter kompani av anfallande nordstatssoldater med ett hav av projektiler. Den blodiga striden fortsatte till nattmörkret la sig över slagfältet. Gryningsljuset dagen därpå avslöjade en fruktansvärd syn. Framför stenmuren låg 8000 nordstatssoldater som fallit på den djupfrysta marken. Av dessa var 7000 skadade som låg utan mat, vatten eller vård i den bitande decemberkylan. Soldaterna på båda sidor fick lyssna till de skadades skrik, gråt och böner om hjälp och vatten. Flera vittnesmål vittnar om en skadad nordstatssoldat som ropade "om mina vänner inte ger mig vatten kanske mina fiender kan ge mig det?". Ingen vågade dock hjälpa de skadade då de var rädda att dra på sig fientlig eld.

Efter ett par timmar fick den unge Kirkland nog. Han gick över till Martha Stevens hus där general Joseph Kershaw hade installerat sitt högkvarter. Han förklarade för generalen att han ville försöka hjälpa några av de sårade nordstatssoldaterna. Generalen försökte tala förstånd med honom. "Kirkland, don´t you know that you would get a bullet through your head the moment you stepped over the wall?" sa generalen. "Yes sir" svarade den unge mannen. "I know that, but if you will let me, I am willing to try it". Generalen kunde inte neka hans förfrågan och gav sitt tillstånd.

Kirkland samlade ihop så många vattenkantiner han kunde bära från sina kamrater och fyllde dom med vatten från en närbelägen källa. Han tog ett djupt andetag och hoppade över muren med vatten och varma kläder till de skadade. Kulorna ven runt honom men utan att träffa. När han kom fram till den närmaste soldaten tog han dennes huvud och la i sitt knä. Han gav honom vatten för att släcka törsten, la en ryggsäck under hans huvud och la slutligen en rock över honom så att han inte skulle frysa. Vid det här laget hade nordstatssoldaternas prickskyttar förstått vad Kirkland riskerade livet för och slutade skjuta. Nordstatslinjen nedanför bröt ut i ett hyllningsrop som följdes av ett från sydstatarna. Under 90 minuter iakttog båda sidor hur  Kirkland sakta rörde sig på slagfältet i sina försök att lindra plågorna hos fiendesoldaterna. Ensam kunde han inte göra mycket mer än att dela ut det vatten han hade med sig och ge den lilla tröst han kunde för att lindra lidandet för några på den liktäckta sluttningen. Han blev för denna gärning känd som "Ängeln vid Marye´s Heights".


Kirkland ger vatten till en nordstatssoldat

Kirkland dödades 9 månader senare vid Chickamauga och hans sista ord ska ha varit "Tell my pa, I did right". Hans kropp fördes hem till South Carolina och begravdes i en enkel grav. Hans kropp flyttades 1909 till Quaker Cemetary. 1965 restes en staty av Kirkland, skulpterad av Felix DeWeldon, framför stenmuren i Fredericksburg. En hyllning för medmänsklighet under de mest omänskliga förhållanden. Richard Rowland Kirkland blev 20 år.
 

Statyn över Kirklands minne.


Emigranter i inbördeskriget


När inbördeskriget började ställdes inte bara gamla vänner mot varandra utan även landsmän från andra delar av världen. Irländare mot irländare, judar mot judar, italienare mot italienare och svenskar mot svenskar. Den enda emigrantgrupp som inte delades upp i två sidor var tyskarna. De var uteslutande lojala mot unionen och endast ett hundratal tog värvning i sydstatarnas arméer.


Irländare i Nordstatsarmén. 3rd Regt. Irish Brigade

Många gånger blev de olika nationaliteterna indelade i egna kompanier med sina egna flaggor och standarer. Nordstatsregementet 15th Wisconsin Infantry kallades för "The Scadinavian Regiment" då den nästan uteslutande bestod av svenskar, danskar och norrmän.
Deras kompanisignum var: "For Gud og vort land".

Sydstatsarmén hade de skandinaviska regementerna "Scandinavian Guards of New Orleans" samt Company H, "Dahlgren Rifles" i 7th Mississippi Infantry. Här nedanför redovisas några emigrantgruppers deltagande under inbördeskriget.


Irländare:

Nord:150.000-170.000

Syd: 40.000

Tyskar:

Nord: 516.000

Syd: ?

Skandinaver:

Nord: 20.000 varav 4000 svenskar

Syd: 1000

Italienare:

Nord: 7000

Syd: 850

Judar:

Nord: 7000

Syd: 3000

Spanjorer:

Nord: 1000

Syd: 2250

Polacker:

Nord: 7000


I nordstatsarmen förekom även ett hundratal ungrare, portugiser, kineser och indier samt stora grupper fransmän, kanadensare och britter.



Irländare i sydstatsarmén


Död mans blick


När man ser gamla bilder från inbördeskrigets slagfält, som den här nedanför, ser man att många lik ligger med uppknäppta uniformer eller bitvis neddragna byxor. En del menar att liken blev plundrade på sina ägodelar. Trots att plundring förekom var anledningen ofta en annan. Så här skrev Frank Wilkeson, 11th Battery of New York Light Artillery, i sin dagbok som sedan publicerades under titeln "Turned Inside Out: Recollections of a Private Soldier".


"Skadade soldater slet nästan alltid av sig plagget som omgav skadan för att kunna bilda sig en uppfattning om den. Många av dem lyste upp och log när de såg att de inte var allvarligt skadade och kunde få åka hem ett par månader. Andra kastade en snabb blick, bleknade och sjönk ihop som av ett slag då de insåg att de var dödligt sårade. Manskapet brukade kunna förutspå rätt utgång på alla skador de såg. De hade sett hundratals soldater skadas och visste vilken typ av skottskador som hade dödlig utgång. När chocken efter den hemska upptäckten hade lagt sig var det inte ovanligt att den döende samlade sig och dog på ett värdigt sätt."

575109-49
Döda nordstatare vid Gettysburg 1863


Civil War-filmer


Det har sedan D. W Griffiths "The Birth of a Nation" 1915 gjorts en uppsjö filmer som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Här har jag recenserat ett par av dom för er. Då en riktigt filmrecensent skulle basera sitt personliga omdöme på dramaturgi, skådespeleri och regi har jag som civil war-entusiast också bedömt filmerna efter autensiteten kring inbördeskrigstemat. Många av dom här filmerna skulle med stor sannorlikhet tråka ut majoriteten som inte har ett intresse av inbördeskriget så därför är de här recensionerna helt och hållet tillägnade er som är det.


575109-47
Birth of a Nation 1915
  

Wicked Spring (2002)


Filmen utspelar sig under det slag som kommit att kallas "The Wilderness campagin" som ägde rum 5-6 maj 1864. Tre syd- och tre nodstatssoldater kommer ifrån sina enheter efter en blodig strid i Virginias tätbevuxna skogar. De möts, ovetande om varandras tillhörighet, i nattens mörker och slår läger tillsammans. När det ljusnar hinner kriget ikapp de vilsna soldaterna.

Filmen är inspelad av indiependentbolaget Lion Heart Film Works. Det märks att regissören och tillika manusförfattaren Kevin R. Hershberger är en stor civil war-entusiast. Han har gjort ett mycket gott, om inte det bästa hittills i filmväg, arbete med att skapa en auntentisk känsla där karaktärerna bla är baserade på gamla tintypesbilder. Skådespeleriet är genomgående skickligt och framförallt Terry Jernigan utmärker sig i sin fenomenalt skickliga tolkning av den obehagliga och ständigt tobakstuggande Hogg. Jag tycker att det är befriande att se en civil warfilm som handlar om de båda sidornas soldater och inte generalerna och jag har länge efterlyst en sådan film då de tyvärr tillhör undantagen. Det märks, både på gott och ont, att Wicked Spring är en indipendentfilm då den flera gånger lämnar den klassiska dramaturgin för regissörens egenkomponerade berättargrepp. Tyvärr dränks många gånger skådespelarnas, i mitt tycke, lågmälda dialog av muskötsalvor och briserande granater. Om det beror på min importerade DVD-utgåva eller på själva ljudmixen vet jag inte. Jag hade också hoppas på lite extramaterial fastän behind the scenesfilmen har släppts som en separat DVD-utgåva. Jag förstår att små indiebolag behöver tjäna pengar men att inte skicka med något extramaterial är rent av oförskämt. Wicked Spring vinner dock en klar promenadseger när de 102 minuterna är tillända. Jag ser redan fram emot att få ladda DVD-spelaren med deras andra civil warfilm "No Retreat from Destiny".


575109-46
Nordstatsinfanteri i Wicked Spring
  

Gettysburg (1994)


Vid den lilla hålan Gettysburg i Pennsylvania möttes den 1 juli 1863 enheter av nordstatskavalleri och sydstatsinfaneri i en mindre skärmytsling. Bakom sig hade de båda kombattanterna större arméenheter på väg till undsättning och det som började som ett mindre gruff utvecklades snabbt till det största och blodigaste slaget under inbördeskriget. När striderna avslutades tre dagar senare hade 51.000 man mist sina liv och den demoraliserade nordstatsarmén hade vunnit sin första stora seger. Filmen Gettysburg handlar om slaget, från de första skälvande minuterna i den olidliga julivärmen fram till sydstatarnas inledande reträtt från slagfältet tre dagar senare. Filmen är baserad på boken The Killer Angels av Michael Shaara, och precis som i boken får man man i filmatiseringen följa ett antal personer på de båda sidorna, allt från spanare och befälhavare till underofficerarna i 20:e Main. Filmen är mycket välgjord och regissören Ronald F. Maxwell har fått hjälp av 5000 reenactors som fyller upp de kolliderande stridslinjerna. Tyvärr blir vissa partier av den 244 minuter långa filmen tempodödare då officerare i lösskägg sitter och filosoferar över krigets hemskheter och sina inre övertygelser i lägerbrasornas kopparfärgade sken. Det är striden i sig som är filmens nerv och ryggrad. Jag tror heller inte att det hade skadat att porträttera några av de män utan grader eller stjärnor som slogs ute på vetefälten. Varför valde de att ta värvning och slåss och vilken övertygelse fick dem att stå upprätt framför rykande muskötmynningar? Joseph Faqua gör en av filmhistoriens mest porträttlika, ja för att inte säga autentiska visuella gestaltningar då han spelar kavallerigeneralen J. E. B Stuart. De är så lika varandra så att han hade kunnat stå modell om Madam Tussauds beslutat göra en vaxdocka av den legendariska generalen. Extra poäng till castingansvarige.


575109-49
Chamberlain (Jeff Bridges) i täten för 20th Maine
 

Gods and Generals (2003)


Filmen handlar om den mytomspunne sydstatsgeneralen Thomas "Stonewall Jacksons tid från strax innan inbördeskrigets början fram till dess att han av misstag, sköts till döds av sina egna styrkor 1863. En förlust som sydstatsarmén aldrig kunde ersätta. Det är ett excellent porträtt som gestaltas av Stephen Lang, som förövrigt spelade George Pickett i Gettysburg. Jeff Daniels, 9 år äldre och ett par kilo tyngre, spelar samma roll som i Gettysburg och står nästan helt ensam för porträtterandet av nordstatssidan. Manusförfattaren Ronald F. Maxwell har adopterat författaren till boken med samma namns syn på en president (Abraham Lincoln) som la mer vikt på att försöka krossa sydstaternas konfederation, snarare än att hålla ihop unionen och överbrygga de olikheter som fanns (och fortfarande finns). Stridsscenerna, det finns många, är välgjorda trots de vykortsvackra vyerna och den bombastiska musiken.

En minnesvärd stridsscen är när den irländska bataljonen i sydstatsarmén slår den irländska bataljonen i nordstatsarmén vid Marye´s Heights ovanför Fredricksburg och hur de hyllar sina fallna landsmän med gaeliska rop när de blåser till reträtt. Robert Duvall gör i mitt tycke, ett mycket bättre porträtt av General Lee, än det som Martin Sheen gjorde i Gettysburg. En mycket bra film som rekomenderas till alla civil war-entusiaster.


575109-50
"Stonewall" Jackson (Stephen Lang) håller tal till 1st Brigade

Glory (1989)


Den verklighetsbaserade filmen handlar om Robert G. Shaw som 1863 frivilligt åtar sig att träna och leda ett av de första färgade kompanierna med före detta slavar i strid. Unge Shaw får kämpa mot officerskollegornas fördomar och för att ge sina rekryter ett människovärde som de berövats sedan barnsben. Filmen är mycket bra med briljanta personporträtt av både Denzel Washington och Morgan Freeman. Scenen där Washingtons rollfigur Trip för en mindre överträdelse får slita spö på sin, sedan slavtiden redan sargade rygg, är svår att värja sig ifrån. Filmen är baserad på de brev som Shaw skickade hem till sin familj under tjänstgöringstiden. Filmskaparna har gjort ett mycket bra jobb när man återskapat 1860-talets USA. Den enda lilla kritik jag har att komma med är att stridsscenerna är aningen lama ut.

Filmen belönades med tre Oscarsstatyetter, bla för bästa biroll  (Denzel Washington).
Trivia - den hårdföre irländska officeren som drillar manskapet i lera och regn var i verkligheten en svensk sergant.


575109-52
Jihmi Kennedy, Denzel Washington och Morgan Freeman i Glory
  

The Blue and the Grey (1982)


TV-serie som i Sverige fick namnet "Bittert Krig" då den visades på det tidiga 80-talet. The Blue and the Grey handlar om tiden före och under inbördeskriget, sett genom konstnären John Geysers ögon. Serien är  ett trevligt matinéepos som i DVD-formatet är nästan 5 timmar lång. Serien har med sina 26 år, åldrats en hel del och det blir lite "Lilla huset på prärien" emellanåt. Manusförfattarna Bruce Catton och Iaan McLellan Hunter har försökt att klämma in så mycket som möjligt i handlingen och föga trovärdigt lyckas huvudpersonen John Geyser närvara på varenda historisk milstolpe före och under konflikten. Man har även, för att vara alla tillags, även kryddat serien med kärlekshistorier, humoristiska sidekicks och en skrattretande mordhistoria där en galen sydstatsofficer klyver skallarna på fiendesoldaterna och hänger upp dom i träd. Stridsscenerna är ofrivilligt komiska och stundtals även skådespeleriet.  Men allt är filmat med glimten i ögat och som ett klassiskt matinéäventyr är serien en fullträff. Legenden Gregory Peck spelar Abraham Lincoln och Stacy Keach, känd som fängelsedirektören Henry Pope i Prison Break, spelar här en heltuff 1800-tals Magnum som häller whisky i huggsår, drar snabbare än Lucky Luke och avvärjer sabotage och mordförsök på löpande band. Kult!

  

  

Andersonville (1996)


TV-film som handlar om en grupp nordstatssoldater med Joshia Day i spetsen som tillfångatas och förs till det ökända fånglägret i Andersonville där kampen för överlevnad börjar redan vid portarna.

Sedan blir det en vanlig fängelsefilm fast i inbördeskrigsmiljö och utan den klassiska "tappa tvålen i duschenscenen". I Andersonville får man bara duscha när det regnar.

Andersonville är mycket välgjord och inspelningsteamet har byggt upp stora delar av det ökända lägret som plågade livet ur 13.000 fångar mellan 1864 - 1865. Man har även varit nogrann i sina studier och många av de händelser som man återfinner i filmen hände även i verkligheten. Vad filmen lider av är brist på dramaturgi. Handlingen blir snabbt lika urvattnad som lägersoppan och när jag, efter den rättvisa uppgörelsen med lägermobbarna, tror att filmen ska ta slut brassar manusförfattaren David W. Rintels på med ännu mer "det är jättejobbigt att sitta i fångläger" och avslutar filmen 40 minuter för sent med att si och så många dog i fångenskapen. Bara värd att rekommendera de sanna civil war entusiasterna.  Extra plus för Jan Triskas porträtt av den korta och rabiata lägerkommendanten Henry Wirz - lysande och, till utseendet, väldigt lik sin historiska förlaga. William H. Macy (Fargo, Boogie Nights) gör en liten roll som den präktiga Colonel Chandler.

  

Cold Mountain (2003)


Filmen bygger på Charles Fraziers roman med samma namn och handlar om Inman (Jude Law) som, efter att ha sårats, deserterar och ger sig av på en farlig resa mot sin hembygd Cold Mountain i North Carolina. Anledningen till att Ingman väljer desertering före självmord på slagfältet är kärleken till den kvinna han mötte strax innan han tog värvning. Ada (Nicole Kidman). Personligen anser jag att Cold Mountain, vid sidan om Wicked Spring, är en av de bästa filmer som gjorts om inbördeskriget. Filmen lyckas, på ett stilsäkert sätt, fånga den desperation och krigströtthet som rådde i södern runt 1864. Det inledande slaget vid Petersburg är den i särklass blodigaste  inbördeskrigsskildringen jag sett på film och sätter sig på näthinnorna ett bra tag efteråt. Enligt historikerna och författarna Richard W. Peuser och Trevor K. Plante ska Inman ha funnits på riktigt. Han skadades, som i filmen, i det slag utanför Petersburg som kom att kallas "the battle of the crater" och deserterade från fältsjukhuset i Raleigh kort därefter. Ethan Suplee som spelar Earls brorsa Randy i "My name is Earl" gör ett träffsäkett porträtt som efterbliven sydstatsdesertör och musiker i en minnesvärd biroll.


575109-48
  Skyttegravarna utanför Petersburg - Cold Mountain


Ride with the Devil


Ang Lees film handlar om de båda barndomsvännerna Jack Roedel (Tobey Maguire) och Jack Bull Chiles (Skeet Ulrich) som efter en Jayhawkerattack på Jack Bulls föräldrahem går med i sydstatsmilisen Bushwackers där de deltar i blodiga attacker mot sina unionsvänliga antagonister. Då Jack Roedel är av tysk börd och de flesta tyska emigranter är unionsvänliga, betraktas han med misstänksamhet av andra milismännen. Ang Lee har gjort sin läxa mycket väl när han återskapat de autentiska miljöerna ner till varenda kostymsöm och vattenflaska. Tyvärr har han dock varit aningen tillbakadragen då han visualiserat massakern i Lawrence som känns lika farlig som en knallpulverduell på High Chaparall. Jonathan Rhys Meyers som spelar den blodtörstiga psykopaten Pitt Mackeson är lysande och kontrar den urtråkige Tobey Maguire väl.


575109-51
Jack Bull (Skeet Ulrich) knäpper Jayhawkers


Andra filmer som utspelar sig under eller kring det amerikanska inbördeskriget;

- Birth of a Nation (1915)

- The General (1927)

- Borta med Vinden (1939) Sorry att jag inte recenserade den Catta.

- Drums in the Deep South (1951)

- Friendly Persuasion (1956)
- The Horse Soldiers (1959)
- Shenandoah (1965)
- Den Gode, den Onde, den Fule (1966)
- The Red Badge of Courage (1956 och 1974)
- North and South (1985)

- Dansar med Vargar (1990)

- Across Five Aprils (1990)

- Class of `61(1993)
- Sommersby (1993)

- Gangs of New York (2002)

- Dead Birds (2004)

- The Colt (2005)


Kvinnliga soldater

De senaste åren har historiker kommit fram till att kvinnor, som klädde sig till män, var vanligare än man tidigare trott. Ingen av arméerna godkände kvinnor i stridande, och de kvinnor som frivilligt valt att följa med arméerna hade helt andra uppgifter. De fick förse skadade med vård, bära vatten och ammunition under striden samt framföra information mellan officerarna och soldaterna.

Sarah Emma Edmonds, en ung kanadensiska, tyckte att hon kunde åstakomma mer med ett vapen i hand. Hon tog värvning i nordstatsarmén under namnet Frank Thomson. Hon tjänstgjorde i Second Michigan Infantry. Hon drabbades av malaria och deserterade av rädsla för följderna om hon ertappades. När hon gift sig och fått barn kom hennes hemlighet fram. Hon hölls dock aldrig ansvarig för desertering.

575109-46
Frances Clayton utklädd till man

Jennie Hodgers
, en irländska som kommit till staterna 1844, förklädde sig och tog värvning Illinois Volunteer Infantry under namnet Albert D. J. Cashier 1862. Hon tjänstgjorde fram till krigets slut och ingen misstänkte någonsin att hon varit kvinna. Hennes kamrater sa att hon var "blyg" men "väldigt modig i strid". Hennes historia blev känd då hon bröt benet i en automobilolycka 66 år gammal. En doktor på Veterans Hospital kom på henne men lät det förbli en hemlighet så att hon kunde fortsätta få sin pension som veteran.

575109-45
En kvinnlig reenactor, utklädd till man

Loreta Jancta Velazques var en kubanskfödd änka till en sydstatssoldat som stupade av ett vådaskott tidigt i kriget. Hon lämnade sitt hem i New Orleans i jakt på äventyr. Hennes dröm var att bli en andra Joan de Arc. Hon gömde sina bröst med stålvajrar och hängslen, tog sig namnet Harry Buford. Hon reste sedan till Arkansas där ingen kände igen henne och tog värvning i Arkansas Grays. Hon valdes till löjtnant och hennes karriär som underofficer började vid 1:a Manassas (1:a Bull Run). Hon hamnade sedan som soldat i både Kentuckys och Tennessees arméer. Hon skadades två gånger och fick ta emot utmärkelser för mod lika många gånger. Hon sas ha ett "ovårdat språk" och fällde många gånger råa kommentarer om kvinnor. I Richmond blev hon påkommen och greps som misstänkt spion. Hon släpptes dock när hon bedyrat sin lojalitet för södern och fick påbörja en ny karriär som hemlig agent för sydstatarna. Hennes operationer tog henne till Kanada och unionens huvudstad i Washington D. C.  Hennes memoarer är detaljerade och talar nog för alla kvinnor som liksom hon valde en farligare väg att tjäna sitt land.
"Notwithstanding the fact that I was a woman, I was as good a soldier as any man around me, and as willing as any to fight valiantly and to the bitter end before yielding."

575109-44
Förklädd Loreta Jancta Velazques till höger på bild. 

Källa: The Civil War Society´s "Encyclopedia of the Civil War"


RSS 2.0