Robert Lee Hodge


Inom reenactmentkretsar har Robert Lee Hodge de senaste åren blivit en förgrundsgestalt och kultpersonlighet. Han blev känd genom den fantastiska boken, Confederates in the Attic av Pulitzervinnaren Tony Horwitz. I boken, som Hodge pryder framsidan av, ger denna exotiska herre uttryck för sin egensinniga syn på reenactment och bevarandet av arvet från inbördeskriget.


Robert Lee Hodges tillhör en reenactmentgruppering som kallas "hard-cores". De uppträder endast i uniformer som söm för söm sytts för hand. De marcherar barfota som stora delar av sydstatsarmén gjorde i krigets slutskede. De svälter sig i veckor före sammankomster för att både se utmärglade ut men även uppleva hur marcher och strid känns då man inte ätit mer än korn och nötter.


Hodge (i mitten) med två kollegor ur Southern Gard. Så här såg sydstatsarmén
ut i krigets slutskede.


I boken Confederates from the Attic, får författaren Horwitz, följa med Hodges och hans Southern Gards på reenactment. Under denna börjar det regna på natten. Hodges lämnar armétältet för att sova i det kalla skyfallet. Han motiverar detta med att sydstatsarmén inte alltid kunde bistå sina soldater med tält och att de därför fick sova under bar himmel. Och nog är väl en väderbaserad förkylning "true".


Hodge iklädd kepi.


Hard-cores bojkottar många stora reenactments då stora mängder deltagare inte är autentiska uniformsmässigt men även för att de är överviktiga, röker moderna cigaretter och bär moderna arméboots istället för tidsenliga läderskor. Ja, i vissa fall kan uniformer som sytts med maskinsöm vara skäl nog att stämplas "FARB" hos Hard-coreutövarna. Enligt dem ska reenactment upplevas på allvar för att ha ett existensberättigande. Skarp ammunition undantaget.


Hodge med fru


Men Hodge och hans gelikar är inte bara fanatiska utövare av levande historia. De bidrar också aktivt för att skydda och bevara historisk mark. Han annordnar marcherar för att, genom deltagaravgifter och sponsorer, samla ihop pengar som de köper upp mark med. Mark där flera av de gamla slagen stod. Detta för att undvika att de exploateras och förstörs av lågpriskedjor, vägbyggen och snabbmatsrestauranger.


I marsnummret av 2008-års tidsskrift America´s Civil War återfinns en läsvärd artikel där Hodges förklarar hur viktiga reenactors är i bevarandet av historia och då främst den från den amerikanska inbördeskriget.


Marsnummret av America´s Civil War


RSS 2.0