Civil War-filmer


Det har sedan D. W Griffiths "The Birth of a Nation" 1915 gjorts en uppsjö filmer som utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget. Här har jag recenserat ett par av dom för er. Då en riktigt filmrecensent skulle basera sitt personliga omdöme på dramaturgi, skådespeleri och regi har jag som civil war-entusiast också bedömt filmerna efter autensiteten kring inbördeskrigstemat. Många av dom här filmerna skulle med stor sannorlikhet tråka ut majoriteten som inte har ett intresse av inbördeskriget så därför är de här recensionerna helt och hållet tillägnade er som är det.


575109-47
Birth of a Nation 1915
  

Wicked Spring (2002)


Filmen utspelar sig under det slag som kommit att kallas "The Wilderness campagin" som ägde rum 5-6 maj 1864. Tre syd- och tre nodstatssoldater kommer ifrån sina enheter efter en blodig strid i Virginias tätbevuxna skogar. De möts, ovetande om varandras tillhörighet, i nattens mörker och slår läger tillsammans. När det ljusnar hinner kriget ikapp de vilsna soldaterna.

Filmen är inspelad av indiependentbolaget Lion Heart Film Works. Det märks att regissören och tillika manusförfattaren Kevin R. Hershberger är en stor civil war-entusiast. Han har gjort ett mycket gott, om inte det bästa hittills i filmväg, arbete med att skapa en auntentisk känsla där karaktärerna bla är baserade på gamla tintypesbilder. Skådespeleriet är genomgående skickligt och framförallt Terry Jernigan utmärker sig i sin fenomenalt skickliga tolkning av den obehagliga och ständigt tobakstuggande Hogg. Jag tycker att det är befriande att se en civil warfilm som handlar om de båda sidornas soldater och inte generalerna och jag har länge efterlyst en sådan film då de tyvärr tillhör undantagen. Det märks, både på gott och ont, att Wicked Spring är en indipendentfilm då den flera gånger lämnar den klassiska dramaturgin för regissörens egenkomponerade berättargrepp. Tyvärr dränks många gånger skådespelarnas, i mitt tycke, lågmälda dialog av muskötsalvor och briserande granater. Om det beror på min importerade DVD-utgåva eller på själva ljudmixen vet jag inte. Jag hade också hoppas på lite extramaterial fastän behind the scenesfilmen har släppts som en separat DVD-utgåva. Jag förstår att små indiebolag behöver tjäna pengar men att inte skicka med något extramaterial är rent av oförskämt. Wicked Spring vinner dock en klar promenadseger när de 102 minuterna är tillända. Jag ser redan fram emot att få ladda DVD-spelaren med deras andra civil warfilm "No Retreat from Destiny".


575109-46
Nordstatsinfanteri i Wicked Spring
  

Gettysburg (1994)


Vid den lilla hålan Gettysburg i Pennsylvania möttes den 1 juli 1863 enheter av nordstatskavalleri och sydstatsinfaneri i en mindre skärmytsling. Bakom sig hade de båda kombattanterna större arméenheter på väg till undsättning och det som började som ett mindre gruff utvecklades snabbt till det största och blodigaste slaget under inbördeskriget. När striderna avslutades tre dagar senare hade 51.000 man mist sina liv och den demoraliserade nordstatsarmén hade vunnit sin första stora seger. Filmen Gettysburg handlar om slaget, från de första skälvande minuterna i den olidliga julivärmen fram till sydstatarnas inledande reträtt från slagfältet tre dagar senare. Filmen är baserad på boken The Killer Angels av Michael Shaara, och precis som i boken får man man i filmatiseringen följa ett antal personer på de båda sidorna, allt från spanare och befälhavare till underofficerarna i 20:e Main. Filmen är mycket välgjord och regissören Ronald F. Maxwell har fått hjälp av 5000 reenactors som fyller upp de kolliderande stridslinjerna. Tyvärr blir vissa partier av den 244 minuter långa filmen tempodödare då officerare i lösskägg sitter och filosoferar över krigets hemskheter och sina inre övertygelser i lägerbrasornas kopparfärgade sken. Det är striden i sig som är filmens nerv och ryggrad. Jag tror heller inte att det hade skadat att porträttera några av de män utan grader eller stjärnor som slogs ute på vetefälten. Varför valde de att ta värvning och slåss och vilken övertygelse fick dem att stå upprätt framför rykande muskötmynningar? Joseph Faqua gör en av filmhistoriens mest porträttlika, ja för att inte säga autentiska visuella gestaltningar då han spelar kavallerigeneralen J. E. B Stuart. De är så lika varandra så att han hade kunnat stå modell om Madam Tussauds beslutat göra en vaxdocka av den legendariska generalen. Extra poäng till castingansvarige.


575109-49
Chamberlain (Jeff Bridges) i täten för 20th Maine
 

Gods and Generals (2003)


Filmen handlar om den mytomspunne sydstatsgeneralen Thomas "Stonewall Jacksons tid från strax innan inbördeskrigets början fram till dess att han av misstag, sköts till döds av sina egna styrkor 1863. En förlust som sydstatsarmén aldrig kunde ersätta. Det är ett excellent porträtt som gestaltas av Stephen Lang, som förövrigt spelade George Pickett i Gettysburg. Jeff Daniels, 9 år äldre och ett par kilo tyngre, spelar samma roll som i Gettysburg och står nästan helt ensam för porträtterandet av nordstatssidan. Manusförfattaren Ronald F. Maxwell har adopterat författaren till boken med samma namns syn på en president (Abraham Lincoln) som la mer vikt på att försöka krossa sydstaternas konfederation, snarare än att hålla ihop unionen och överbrygga de olikheter som fanns (och fortfarande finns). Stridsscenerna, det finns många, är välgjorda trots de vykortsvackra vyerna och den bombastiska musiken.

En minnesvärd stridsscen är när den irländska bataljonen i sydstatsarmén slår den irländska bataljonen i nordstatsarmén vid Marye´s Heights ovanför Fredricksburg och hur de hyllar sina fallna landsmän med gaeliska rop när de blåser till reträtt. Robert Duvall gör i mitt tycke, ett mycket bättre porträtt av General Lee, än det som Martin Sheen gjorde i Gettysburg. En mycket bra film som rekomenderas till alla civil war-entusiaster.


575109-50
"Stonewall" Jackson (Stephen Lang) håller tal till 1st Brigade

Glory (1989)


Den verklighetsbaserade filmen handlar om Robert G. Shaw som 1863 frivilligt åtar sig att träna och leda ett av de första färgade kompanierna med före detta slavar i strid. Unge Shaw får kämpa mot officerskollegornas fördomar och för att ge sina rekryter ett människovärde som de berövats sedan barnsben. Filmen är mycket bra med briljanta personporträtt av både Denzel Washington och Morgan Freeman. Scenen där Washingtons rollfigur Trip för en mindre överträdelse får slita spö på sin, sedan slavtiden redan sargade rygg, är svår att värja sig ifrån. Filmen är baserad på de brev som Shaw skickade hem till sin familj under tjänstgöringstiden. Filmskaparna har gjort ett mycket bra jobb när man återskapat 1860-talets USA. Den enda lilla kritik jag har att komma med är att stridsscenerna är aningen lama ut.

Filmen belönades med tre Oscarsstatyetter, bla för bästa biroll  (Denzel Washington).
Trivia - den hårdföre irländska officeren som drillar manskapet i lera och regn var i verkligheten en svensk sergant.


575109-52
Jihmi Kennedy, Denzel Washington och Morgan Freeman i Glory
  

The Blue and the Grey (1982)


TV-serie som i Sverige fick namnet "Bittert Krig" då den visades på det tidiga 80-talet. The Blue and the Grey handlar om tiden före och under inbördeskriget, sett genom konstnären John Geysers ögon. Serien är  ett trevligt matinéepos som i DVD-formatet är nästan 5 timmar lång. Serien har med sina 26 år, åldrats en hel del och det blir lite "Lilla huset på prärien" emellanåt. Manusförfattarna Bruce Catton och Iaan McLellan Hunter har försökt att klämma in så mycket som möjligt i handlingen och föga trovärdigt lyckas huvudpersonen John Geyser närvara på varenda historisk milstolpe före och under konflikten. Man har även, för att vara alla tillags, även kryddat serien med kärlekshistorier, humoristiska sidekicks och en skrattretande mordhistoria där en galen sydstatsofficer klyver skallarna på fiendesoldaterna och hänger upp dom i träd. Stridsscenerna är ofrivilligt komiska och stundtals även skådespeleriet.  Men allt är filmat med glimten i ögat och som ett klassiskt matinéäventyr är serien en fullträff. Legenden Gregory Peck spelar Abraham Lincoln och Stacy Keach, känd som fängelsedirektören Henry Pope i Prison Break, spelar här en heltuff 1800-tals Magnum som häller whisky i huggsår, drar snabbare än Lucky Luke och avvärjer sabotage och mordförsök på löpande band. Kult!

  

  

Andersonville (1996)


TV-film som handlar om en grupp nordstatssoldater med Joshia Day i spetsen som tillfångatas och förs till det ökända fånglägret i Andersonville där kampen för överlevnad börjar redan vid portarna.

Sedan blir det en vanlig fängelsefilm fast i inbördeskrigsmiljö och utan den klassiska "tappa tvålen i duschenscenen". I Andersonville får man bara duscha när det regnar.

Andersonville är mycket välgjord och inspelningsteamet har byggt upp stora delar av det ökända lägret som plågade livet ur 13.000 fångar mellan 1864 - 1865. Man har även varit nogrann i sina studier och många av de händelser som man återfinner i filmen hände även i verkligheten. Vad filmen lider av är brist på dramaturgi. Handlingen blir snabbt lika urvattnad som lägersoppan och när jag, efter den rättvisa uppgörelsen med lägermobbarna, tror att filmen ska ta slut brassar manusförfattaren David W. Rintels på med ännu mer "det är jättejobbigt att sitta i fångläger" och avslutar filmen 40 minuter för sent med att si och så många dog i fångenskapen. Bara värd att rekommendera de sanna civil war entusiasterna.  Extra plus för Jan Triskas porträtt av den korta och rabiata lägerkommendanten Henry Wirz - lysande och, till utseendet, väldigt lik sin historiska förlaga. William H. Macy (Fargo, Boogie Nights) gör en liten roll som den präktiga Colonel Chandler.

  

Cold Mountain (2003)


Filmen bygger på Charles Fraziers roman med samma namn och handlar om Inman (Jude Law) som, efter att ha sårats, deserterar och ger sig av på en farlig resa mot sin hembygd Cold Mountain i North Carolina. Anledningen till att Ingman väljer desertering före självmord på slagfältet är kärleken till den kvinna han mötte strax innan han tog värvning. Ada (Nicole Kidman). Personligen anser jag att Cold Mountain, vid sidan om Wicked Spring, är en av de bästa filmer som gjorts om inbördeskriget. Filmen lyckas, på ett stilsäkert sätt, fånga den desperation och krigströtthet som rådde i södern runt 1864. Det inledande slaget vid Petersburg är den i särklass blodigaste  inbördeskrigsskildringen jag sett på film och sätter sig på näthinnorna ett bra tag efteråt. Enligt historikerna och författarna Richard W. Peuser och Trevor K. Plante ska Inman ha funnits på riktigt. Han skadades, som i filmen, i det slag utanför Petersburg som kom att kallas "the battle of the crater" och deserterade från fältsjukhuset i Raleigh kort därefter. Ethan Suplee som spelar Earls brorsa Randy i "My name is Earl" gör ett träffsäkett porträtt som efterbliven sydstatsdesertör och musiker i en minnesvärd biroll.


575109-48
  Skyttegravarna utanför Petersburg - Cold Mountain


Ride with the Devil


Ang Lees film handlar om de båda barndomsvännerna Jack Roedel (Tobey Maguire) och Jack Bull Chiles (Skeet Ulrich) som efter en Jayhawkerattack på Jack Bulls föräldrahem går med i sydstatsmilisen Bushwackers där de deltar i blodiga attacker mot sina unionsvänliga antagonister. Då Jack Roedel är av tysk börd och de flesta tyska emigranter är unionsvänliga, betraktas han med misstänksamhet av andra milismännen. Ang Lee har gjort sin läxa mycket väl när han återskapat de autentiska miljöerna ner till varenda kostymsöm och vattenflaska. Tyvärr har han dock varit aningen tillbakadragen då han visualiserat massakern i Lawrence som känns lika farlig som en knallpulverduell på High Chaparall. Jonathan Rhys Meyers som spelar den blodtörstiga psykopaten Pitt Mackeson är lysande och kontrar den urtråkige Tobey Maguire väl.


575109-51
Jack Bull (Skeet Ulrich) knäpper Jayhawkers


Andra filmer som utspelar sig under eller kring det amerikanska inbördeskriget;

- Birth of a Nation (1915)

- The General (1927)

- Borta med Vinden (1939) Sorry att jag inte recenserade den Catta.

- Drums in the Deep South (1951)

- Friendly Persuasion (1956)
- The Horse Soldiers (1959)
- Shenandoah (1965)
- Den Gode, den Onde, den Fule (1966)
- The Red Badge of Courage (1956 och 1974)
- North and South (1985)

- Dansar med Vargar (1990)

- Across Five Aprils (1990)

- Class of `61(1993)
- Sommersby (1993)

- Gangs of New York (2002)

- Dead Birds (2004)

- The Colt (2005)


Kommentarer
Postat av: Pekka

Nog hade då jag hoppats på en fullödig recension av The General.;)

2008-06-04 @ 17:09:05
URL: http://chaoticdisorder.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0