Vad är ett "reenactment"?



Då jag kommer att skriva en hel del om reenactment i min blogg tänkte jag förklara vad detta är för de som inte känner till begreppet sedan tidigare.

Reenactment
Ett reenactment är ett försök att återskapa en historisk händelse genom att delta i den med tidsenliga kläder, utrustning, uppförande etc. Reenactmentkategorier kan sträcka sig från romare och kelter till 2:a världskriget och samurajdynastierna i Japan. I Sverige är tex. "landsknecht reenatcment" populärt.
American civil war reenactment är alltså att återskapa ett speciellt slag eller händelse med anknytning till det amerikanska inbördeskriget.

Historik
Civil War reenactment tog form mellan 1961-1965 under minnesdagar för speciella händelser från inbördeskriget.
Privatpersoner började klä ut sig i uniformer från kriget och spelade ett slags levande teater på minnesplatser från olika slag.
Till en början drog dessa event stor publik. Fenomenet dog dock ut på slutet av 60-talet när publiken inte längre fann dessa "skådespel" intressanta.

Reenactment renässans
I mitten av 80-talet började dock en annan form av reenactment ta form. Man samlades inte längre för att spela upp händelser för publik utan samlades istället för att komma bort från vardagen en stund. Lite som dagens lajvande.

Reenactment har växt lavinartat de senaste 15 åren. Utövarna, oftast i åldrarna 8 till 64, är entusiaster som är villiga att lägga tid, resurser och pengar på att återskapa allt ner till minsta detalj. Man kan tillockmed gå på kurser där man får lära sig hur man klädde sig, lagade mat, och levde under denna turbulenta tid.

De flesta reenactment-sammankomster har mellan 100-1000 medverkande som antingen porträtterar nord- eller sydstatsinfanteri, kavalleri eller artilleri.
1998 samlades över 41.000 reenactors i Gettysburg för att under tre dagar återskapa det blodiga slaget.



                 
                                             Videocollage från olika civil war reenactments.


Vapen
I civil war reenactment använder man riktiga springfield- och enflieldmusköter som man avfyrar mot varandra med en krutsats utan kula.
Artilleriet använder även de riktiga kanoner av olika typer som de avfyrar med korrekta krutladdningar.


Utövarna
Varför re-enactors väljer denna hobby varierar självklart. Vissa vill återuppleva historien från denna tid och andra bara för att komma bort från
den "grå vardagen" ett par dagar. De flesta gör det också för de sociala sammankomsterna där man får umgås med likasinnade.


575109-20
54th Massachussets regiment reenactors

Olika typer av reenactors

Det finns tre olika typer av reenactors.


Farbs
Farbs är de som lägger ner lite tid och pengar för att få autentiska uniformer, tillbehör och även tidsenligt uppförande. Blå jeans, tennisskor och
lite mindre tidsenliga jackor syns i deras led. En del av dem bär enklare, massproducerade uniformer som är inköpta för en billig slant i någon postorderkatalog.

Authentic/progressives

Dessa försöker låterskapa tidseran till fullo och bär autentiska uniformer, material, tillbehör och tränas också för att kunna agera som en soldat gjorde under denna tid. Dom försöker ständigt öka kunskapen och kunnandet från denna tid. Denna grupp av reenactors är den största.


Hard-cores

Denna kategori är raka motsatsen till farbs. De kallas ironiskt för "stygnräknare" då de tar sin hobby till de lite extremare gränserna. Vissa hars-cores vägrar delta i reenactmentslag då de inte kan avfyra skarpa vapen och uppleva skadorna av dessa. Deras återskapande blir därför inte "äkta".
De kan gå på svältdiet veckor innan en reenactmentkampanj för att vara undernärda likt sydstatarna i Stonewall Jacksons fotkavalleri.
I boken Confederate in the Attic nämns det att vissa Hard-cores urinerar på uniformsknappar för att få dem att se gamla ut. Lite ironiskt då soldaterna på 1860-talet nya knappar och inte antika.
Under större sammankomster brukar Hard-cores undvika Farbs för att de anser dem förstöra stämningen.


575109-15
55th Virginia, reenactment i Belhus Woods 2004

Olika typer av reenactment.


Idag finns det 4 olika former av reenactment.


1. Levande historia. Denna form är uteslutande skapad för bildning inför publik. De har som syfte att porträttera livet avden vanlige inbördeskrigssoldaten. Ofta sker på muséer eller på skolor.


2. Mässor och parader. Denna form används ofta inför lite större publik och som ovan för att visa hur man levde under denna tid.


3. Taktiska slag. Dessa är inte öppna för publik. Taktiska slag utspelar sig som riktiga slag där båda sidor jobbar med strategier för att besegra motståndaren. Då det inte finns något manus, tenderar striderna att fortlöpa så som riktiga strider gjorde.


4. Författade slag. dessa utspelas ofta på stället där det riktiga slaget utspelades eller i ett område som påminner om orginalet. Slagen har ett manus och kompanier och regementen agerar så som dom gjorde under det riktiga slaget.


575109-18
Nordstats-reenactors

Civil War reenactment i Sverige

I Sverige finns sydstatstruppen The Forsberg brigade. En brigad som fanns på riktigt och kommenderades av den svenska översten Augustus L. Forsberg. Brigaden ingick i 51st Virginia Infantry Regiment och hade en mängd soldater som antingen var födda i skandinavien eller hade skandinavisk härkomst.
Dagens reenactmentgrupp The Forsberg brigade annordnar civil war reenactments i Sverige och har även deltagit i större sammankomster i både USA och England.


För information om The Forsberg brigade, maila [email protected]


                                             




 


Kommentarer
Postat av: Andreas

Vart i Sverige håller The Forsberg brigade till??

2012-02-05 @ 20:30:25
URL: http://www.nordosyd.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0