Quantrill och gerillakriget




Bakgrund

Missouri var en speciell stat när inbördeskriget bröt ut. Staten var en slavstat med stark sydstatslojalitet, men befolkningen var delad. De flesta ville bryta sig ur unionen och ansluta sig till konfederationen. Men de många tyska emmigranterna som bebodde staten var unionstrogna och många anslöt sig i kampen för att bekämpa sydstatsanhängarna. Det slutade med att Missouri fick två regeringar. En som var ljoal mot unionen samt en som var lojal mot konfederationen. I unionstrogna Kansas bildades redan under 1840 talet paramilitära band kallade Jayhawkers. När kriget bröt ut anföll de i omfattande utsträckning befolkningen i grannstaten Missouri. Alla som offentligt stödde Konfederationen mördades och deras hus plundrades och brändes. Som ett svar på Jayhawkers härjningar bildades Missouri Partisan Ragners med uppgift att försvara Missouris civilbefolkning samt möta angreppen från Jayhawkers. De kallades Bushwackers, ett namn som de fått då de kamouflerade sig själva med buskar vid bakhåll. Bushwackers fick även ta upp kampen med nordstatsmilis som bildats i både Missouri och Kansas. Och som i alla krig var det civilbefolkningen som fick lida hårdast.



Gerillaledaren

William Clarke Quantrill föddes 1837 i Canal Dover, Ohio. Han hade sydstatssympatier men ogillade den hårda disciplinen i armén och bildade istället en paramilitär gerillatrupp vid krigets utbrott 1861. Truppen kom att kallas Quantrill raiders. Till en början bestod den först av ett dussin män som gjorde mindre räder i Kansas, överföll nordstatstrupper, plundrade nordstatsvänliga städer samt civila på nordstatsvänligt territorium. Med jämna mellanrum hamnade man i skärmytslingar med Jayhawkers. Nordstatsarmén förklarade snabbt Quantrill som olaglig kombattant, dvs fredlös trots att han utnämnts till partisanofficer med kaptensgrad av konfederationen. När nordstatsarmén deklarerade att all tillfångatagen gerilla, inlusive Quantrill raiders, inte skulle behandlas som krigfångar utan skjutas vid tillfångatagande gjorde Quantrills gerilla detsamma med sina fångar

 575109-14
William Quantrill


Lawrencemassakern

Staden Lawrence i Kansas hade sedan krigsutbrottet varit en bas för Jayhawkers och unionvänliga styrkor som gjorde blodiga räder in i Missouri. Där bodde även den, av befolkningen i Missouri, illa omtyckta senatorn och abolitionisten James H. Lane som också var ledare för nordstatsgerillan jayhawkers. I Lawrence fanns även stora mängder av det gods som plundrats från sydstatsvänliga i Missouri. Nordstatsgeneralen Thomas Ewing Jr hade beodrat att alla som hjälpte Quantrill raiders skulle fängslas. En del kvinnliga släktingar till guerillan fängslades i Kansas City. Den 14:e augusti kollapsade fängelset och fyra unga kvinnor dödades i rasmassorna och skadade flera andra. En av de döda var Josephine Anderson, syster till guerillaledaren William T. "Bloody Bill" Anderson. Hans andra syster, Mary, blev invalidiserad av skadorna. Quantrills män trodde att kollapsen var avsiktlig. Många historier anser dock att attacken mot Lawrence var planerad redan innan fängelsekollapsen som svar för Jayhawkerattacker samt attacken mot Osceola i Missouri.


                       575109-12
                 William T. "Bloody Bill" Anderson

En tidig morgon den 21:a Augusti 1863 red Quantrill och 450 bushwackers ner från berget Mount Oread och anföll Lawrence. Senator Lane, som var ett av gerillas primära mål, lyckades fly ut på ett majsfält endast iklädd sin nattskjorta. Man började då massakera den manliga befolkningen i staden. Man drog ut pojkar och män från deras hem och avrättade dem framför sina familjer. När Quantrills bushwackers lämnade Lawrence brann större delen av staden. Man hade även plundrat allt av värde, inklusive stadens bank.


                     575109-16
                   Samtida bild på massakern i Lawrence

Den 25:e augusti utfärdade General Ewing som ett svar på attacken order nr.11(inte att förväxlas med General Ulysses S. Grants generalorder med samma namn). Orden bestod i tvångsförflytta befolkningen från tre och ett halvt av Missouris counties som gränsade mot Kansas, med några få städer undantaget. Tiotusentals människor tvingades lämna sina hem medan unionstrupper brände deras hem, sädesfält och sköt deras boskap. Allt för att förhindra gerillan från att skaffa mat, förråd och gömställen. Området förstördes så grundligt att det sedan kom att kallas "Burnt District". Quantrill och hans män överlevde dock vintern genom att rida ner till Texas där de övervintrade med sydstatstrupperna.


       575109-13
     Bushwacker


Kapten William Quantrills död


I Texas präglades tillvaron hos Quantrills bushwackers av gräl vilket ledde till att hans styrka på 400 man delades upp i mindre gerillaenheter. En av dessa leddes av hans löjtnant William "Bloody Bill" Anderson vars styrka gjorde sig ökänd för att fästa skalperna från dödade unionister på sadlarna och hästarnas betsel. Quantrill red med dem en kort tid då de slogs norr om Missourifloden 1864.

Våren 1865 ledde Quantrill en mindre styrka som utförde en serie räder i västra Kentucky. Den 10:e maj red han in i ett bakhåll och sköts i brösten av unionister nära Taylorsville i Kentucky. Han avled från skadan den 6 juni. Han blev 27 år gammal.


                        575109-11
                 Bushwackern Clark Hockensmith


Arvet efter Quantrill

Quantrills räder är ett kontroversiellt ämne även idag. Många historiker menar att han var en opportunistisk, blodtörstig kriminell brottsling. James M. McPherson, en av USA´s största experter på inbördeskriget kallar Quantrill och Anderson för "patologiska mördare". Andra ser honom som en modig kavallerist och folkhjälte som försvarade befolkningen i Missouri från övergrepp från de starkare unionisterna. Några av hans män blev efter inbördeskriget kända bankrånare. Jesse och Frank James samt Cole och Jim Younger. De applicerade Quantrill´s "hit and run" taktik till bank- samt tågrån. Striderna mellan bushwackers och jayhawkers samt massakern i Lawrence filmades 1999 under namnet Ride with the devil av Ang Lee.


              575109-48
 Jesse James under sin tid som Bushwacker

                                      






Kommentarer
Postat av: P

Hej,



Intressant blogg! Titta gärna in på min hemsida: www.amerikanskainbordeskriget.com Skriv gärna i gästboken och tyck till om sidan!

2011-10-19 @ 21:27:19
URL: http://www.amerikanskainbordeskriget.com
Postat av: Anonym

Hej,



Intressant blogg! Titta gärna in på min hemsida: www.amerikanskainbordeskriget.com Skriv gärna i gästboken och tyck till om sidan!

2011-10-19 @ 21:27:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0