Inbördeskriget genom linsen

Kameran var inte en ny uppfinning under 1860-talet. Men ändå är inbördeskriget den första konflikt som förevigats med kamera. Under den här tiden var det populärt att ta sk. tintypes som uppfanns 1856 av professor Hamilton Smith. Det var små porträtt som togs av soldaterna innan de skulle gå ut i kriget. Till skillnad från tidigare fotografier som framkallades på ömtåliga glasskivor framkallades nu bilderna på metallbitar. Porträtten gavs sedan till nära och kära som ett minne.

575109-40
Tintype av sydstatssoldat

Mathew B. Brady blev en av de populäraste fotograferna under kriget. Trots stora risker beslöt han sig för att dokumentera inbördeskriget och tog med sig sin fotostudio ut i fält. Själv sa han "I had to go. A spirit in my feet said 'Go,' and I went". Den första striden som han dokumenterade var slaget vid Bull Run. Han kom så nära stridigheterna att han höll på att med en hårsmån lyckades undvika att bli tillfångatagen. Då hans syn blev sämre anställde han Alexander Gardner, James Gardner, Timothy H. O'Sullivan, William Pywell, George N. Barnard, Thomas C. Roche och 17 andra män som fotografer i hans tjänst. De fick alla en kamera och ett mobilt mörkerrum. I oktober 1862 ställde Brady ut sina bilder under namnet "De döda från Antietam" på sitt galleri i New York. Många av bilderna visade liken som låg kvar på slagfältet efter striderna. Det blev en chock för allmänheten som sedan tidigare bara sett slagen genom förskönande målningar och illustrationer.

575109-42
Döda vid Antietam foto: Mathew B. Brady

Brady spenderade äver $100,000 på över 10.000 fotografier. Han trodde att regeringen skulle köpa bilderna av honom när kriget var slut, men de var inte intresserade så han var tvungen att sälja sin studio i New York och gå i konkurs. Vad Brady inte visste då var att hans bilder skulle bli historiska då de utgör en unik dokumentation från en svunnen era. När Brady dog 1896 finansierades hans begravning av veteranerna från 7:e New Yorks infanterienhet.

575109-37
Nordstatsinfanteri 

575109-39
Sydstatsinfanteri "The 1st Virginia Militia"
 

Kommentarer
Postat av: Pekka

Ändå rätt coolt att se att platserna finns på riktigt och är korrekt återgivna i serien.
Men visst sprängde de väl den gamla stenbron vid Bull Run?

2008-05-31 @ 22:18:11
URL: http://chaoticdisorder.blogg.se/
Postat av: Limpan

Yep. Gubbarna Cauvin och Lambil som skriver/tecknar serien Blårokarna har alltid gjort sin research väl.

Stenbron i Bull Run sprängdes den 21 juli 1881 men återuppbyggdes några år senare.

2008-06-01 @ 00:48:24
Postat av: P

Hej,



Jag försöker hitta fler foton att lägga på min hemsida www.amerikanskainbordeskriget.com Du verkar ha en hel del här..

Maila gärna mig om du har tips på var man kan hitta fler bilder som inte är copyright-skyddade.

Tack på förhand!!

2011-10-23 @ 16:15:47
URL: http://www.amerikanskainbordeskriget.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0